image1 image2 image3 image4 image5 image6

Myanmar ( Barma ) 2016|Cesta po Barmě z března 2016

Den 19: Ko Chang - Sea gypsies

V průvodci se o tom nepíše, ale potkali jsme Čechy, co tráví na Ko Changu zimu a doporučili nám návštěvu vesnice Sea Gipsies neboli mořských cikánů.

Na Andamanskych ostrovech, převážně na barmske části , žijí Mokenove. S českými cikány to nemá nic společného, jen žijí kocovnym životem na svých lodích a na pevnině žijí jen v období monzumu. Mají také vlastní jazyk a thajstinou nebo barmstinou se s nimi nedomluvite. Na vládě si vydobili zvláštní postavení, kdy uznala částečně jejich kulturu a dala jim nějaké pozemky, kde mohou přebývat. A jedna takováhle vesnice se nachází na Ko Changu.

Vyrazili jsme popsanou cestou na krátký nenáročný výlet a tomu také odpovídalo naše oblečení. Začínáme na krásné panelové cestě, která vede kolem vojenské základny strezici hranici s Barmou. Je tam prý delostrelectvo a už museli v minulosti dvakrát vystřelit.

Cesta přechází v prasnou. Míjíme poslední resorty a z cesty se stava pesinka, kterou obklopuje nepropustna džungle. V odpoledním horku se to jeví jako docela náročný výlet. Navíc začínáme pochybovat, že jdeme správným směrem a někde jsme špatně neuhli.

Ještě to zkoušíme kousek, ale cesta je čím dál zarostlejsi a tak to vzdáváme. V tom proti nám vyjdou dva bosi Mokenove s macetou. Říkají, že je to ještě daleko a cesta je náročná, tak nás to utvrdilo v rozhodnutí cestu vzdát. Alespoň, že jsme viděli ty dva a víme, že jsme šli dobře . Byl to hezký výlet, i když bez dosažení cíle. Tak třeba příště v lepším obutí a s více času.

Fotka je pouze ilustrativní.


Share this:

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.